Богојески: Проблемот ќе се реши без болшевиците и живковистите во комисијата(видео)

Петар Богојески од Македонски концепт вели дека  решението на проблемот е во формирање комисија со млади историчари кои за еден ден ќе сфатат и ќе се решат за европски и модерни историографски вредности, а не да робуваат на живковистите и длабоките ретроградни државни елелемнти и служби од времето на коминузмот и југоромантизмот.

 

 

– Ни треба европски решенија, ни треба дезиологизација и дејугоизација на македонската историја. Ни треба македонска историографија и доктрина. Треба да покажеме емпатија и да ги разбереме и бугарските погледи и стравови. Но за некои работи не се можни компромиси затоа што станува збор за различни контексти и за намерни погрешни толкувања на тогашните историски околности кога се оперирало со религиозна припадност, а не со етнички и национални чувства во документите на турската империја – вели Богојески.


Во етер
Наслов
Изведувач

Background