(ВИДЕО) Спасовски: Хеликоптерот лета најчесто за спасување на човечки животи и  во интерес на граѓаните

Баслословните суми за користењето на хелихоптерот, политички се пумпаат вели министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски во емисијата „Стадион” на Радио Канал 77. Тој вели дека трошоците за летање на еден ден со хелихоптер е 2000 евра.

„Во однос на користењето на полицискиот хелихоптер, овој одел воздухополовство во МВР се користи во секоја една прилика кога има потреба за спасување на било чиј човечки живот. Ние многу често реагираме ако има било каков случај ако треба да се пренесе во болница, повредено лице или да се бара тоа лице, потера да имаме и итн. Зборувам од хумани причини. Многу чести на планинарски тури имаме повреда на планинари преку спасувања. Полицијата во секој момент се ангажира за потребите на граѓаните и за потребите на институциите. Околу 2000 евра се трошоците за летање во еден ден со хилихоптер, не се така баслословни суми како што се пумпаат од некои политички причини. И летечкиот персонал и воздухопловот мора да бидат користени и да имаат одредени часови налет”, вели министерот Спасовски.


Во етер
Наслов
Изведувач

Background