Единственото село во светот без улици

Дали некогаш сте посакале да избегате надвор од градот и да најдете мир во некое убаво мирно мало место преполно со природни убавини? Совршената дестинација за вас е Гиеторн во Холандија со прекрасно скроена природа, стари куќи, мали бродови и голем број дрвени мостови.

Едноставно, ова е место што може да ви понуди релаксација и шанса да ги заборавите гласните автомобили и буката која владее во градот. Тука моментално живеат околу 2600 жители, презадоволни од убавините кои ова мало местенце ги нуди.

Постојат околу 180 мостови кои се единствен начин како да се стигне до куќите. Втора варијанта е преку водено такси – брод. Во Гиеторн се наоѓаат многу музеи каде можете да научите за животот и работата во ова место во последните 100 години.

Во овој мал рај на земјата се организираат многу ликовни егзибиции и специјални активности за деца на вода. Во текот на зимата пак, ова место е многу привлечно за лизгање на мраз.

Превземено од: Црнобело


Во етер
Наслов
Изведувач

Background