Македонија „сива зона“ во финансирање на политиката

Во Македонија имало примери за незаконито финансирање на кампања како на пример сме поднесувале кривични пријави каде општините плаќале за купување на ИТ опрема за политичките партии и тоа било потврдено од страна на општините со официјални документи, но обвинителот во ниту една ситуација не најде сила да поведе постапка и некого да казни за незаконито финансирање на кампања вели Слаѓана Тасева од Транспаренси Интернашнл Македонија во понеделничното издание на Ноќен Експрес на Радио Мрежа Канал77.

Досега сме имале многу такви случаи и сите биле доставени до Јавното Обвинителство и сите останале неразрешени односно одбиени затоа што во еден случај партијата дополнително платила од својата сметка иако во моментот кога ние истражувавме Јавно комунално претпријетие беше платено од Општинската организација на партијата и на крајот обвинителите заклучија дека нема штета затоа што партијата си платила од своја сметка, откако ние сме интервенирале и сме поднеле кривична пријава вели Тасева во Ноќен Експрес 57 издание и додава дека на некој начин обвинителство како да го прикрива или го покрива овој криминал.

За разлика од Германија и Хрватска кај нас институциите не преземаат ништ о и заради тоа имаме голема сива зона во финансирање на политиката вели Тасева.


Во етер
Наслов
Изведувач

Background