Митрополит Европски, Пимен: Се создаде фама за лажичката како за 5Г мрежата (видео)

– Едно од главните прашања е причествувањето. Како во вонредна состојба да се изведе тоа, кога околу нас царува заразата. Традицијата се почитува. верниците се причествуваат, но држат растојание. И ние како свештенство сме затекнати. Не е наше да речеме – никој ништо не ни може. Причествувањето не е заразно нема сведоштво дека пиењето од иста чаша или иста лажичка некого заразило. Ќе го задржиме традиционалното, но се држиме и до протоколот за не повеќе од петмина верници на едно место и држењето растојание меѓу нив – објаснува отец Пимен во „Стадион” на Радио Канал77.


Во етер
Наслов
Изведувач

Background