Можеме ли да користиме пилинг за очните капаци

Бидејќи некои луѓе имаат темни очни капаци, има такви кои се во искушение да користат пилинг средство со цел избелување. Сигурна ли е оваа практика?

Очните капаци се најчувствителната област на лицето и треба да се вложат внимателни грижи, ако сакаме да ја сочуваме кожата здрава.

Ако обично носиме многу шминка, тоа е препорачливо да го избегнуваме кога е можно. Освен тоа секојдневно треба да следиме режим за чистење.

Прво, никогаш не треба да користиме пилинг директно на очните капаци. Не само што кожата им е деликатна и чувствителна, но и трепките исто така се погодени поради прекумерната употреба на шминка и козметички производи. Очните капаци обично не бараат пилинг. Покрај тоа, тие не треба да се третираат и со никакви маски и др.

Ако страдаме од лушпеста или сува кожа во пределот околу очите, можеме да користиме мек пилинг, но со претпазливост.

За таа цел, треба да користиме производ кој не е многу гранулиран за да не ѝ наштети на тенката кожа. Дел од пилингот се меша со хидратантен производ, по што со смесата се масира нежно очните капаци. Движењата секогаш треба да бидат во насока на стрелките на часовникот.

Ако трепките ни се ретки или паѓаат често, тоа значи дека имаме слаби корени. Во овој случај треба да избегнуваме користење на какви било производи околу очите.

Превземено од: Локално


Во етер
Наслов
Изведувач

Background