Северниот магнетен пол се поместува се побрзо, навигациските системи реагираат

Северниот магнетен пол на Земјата непрестано се движи и секоја година се поместува околу 50 километри, за што се информираат од Гугл мапите до американската војска, но тоа и ги плаши, пишува Бизнис инсајдер.

Северниот магнетен пол на Земјата долго фасцинира и помалку ја плаши глобалната научна заедница. Оваа точка, која не треба да се поврзува со географскиот север, е клучна за навигацијата на бродови, авиони и подморници. Во текот на изминатите децении, Северниот магнетен пол се поместувал кон Нунавут, Канада, а во последно време северно кон Сибир.

Image result for GPS

– Се движи отприлика 50 киломгетри годишно. Не се поместуваше многу помеѓу 1900 и 1980 година, додека во последните 40 години доста забрза, кометирал член на Британскиот одбор за геолошки истражувања во Единбург.

Причината поради која сите го следат Северниот магнетен пол е затоа што е исклучително важен за европската и американската војска, со оглед дека од него зависат скоро сите нивни навигациски системи.

Комерцијалните авиокомпании, Гугл мапс и ГПС на секој смартфон исто така го користат овој модел со кој ги наведуваат корисниците и им помагаат при откривањето на локации.


Во етер
Наслов
Изведувач

Background