Стојко Стојков-Во Средниот век, немало ни македонска ниту бугарска нација (видео)

Професорот на УГД Штип, Стојко Стојков, експерт за средновековна историја смета дека во тој период не постоела ниту македонска ниту бугарска нација.Тие се оформуваат во 19 век.

Стојков инаку и ко-претседател на ОМО ИЛИНДЕН, како гостин во емисијата Стадион, смета дека усогласувањето на прашањата за средниот век во македонско-бугарската комисија, не поминало добро.

Бугарската страна, смета Стојков, се обидува да ја наложи нивната идеолошка позиција, комплетно и тотално. Се напаѓа македонското национално битие, било тоа да е Самоил, Гоце Делчев или Илинден.


Во етер
Наслов
Изведувач

Background