УБК може да прислушкува и следи кого сака без било каков налог

Со новиот закон за следење на комуникации се дадоа неограничени можности на УБК за следење на кого сака без да побара судски налог или да побара одобрување од компанијата за телекомуникации вели Дамјан Георгиевски информатичар од Слободен софтвер Македонија во 48 ото издание на Ноќен Експес на тема „Големиот брат од нашата улица„.

Порано пред донесување на овој закон полицијата мораше да бара налог од судот за следење на комуникација на одреден човек и со тој налог да се оди кај телеком операторот кој ќе му овозможи пристап до дадените прислушувани страни.

Со тој закон суптилно му се овозможи пристап на УБК без да знае операторот кој ги следи комуникациите без никаков налог , што е спротивно на процедурата на вршење на специјални истражни мерки вели Георгиевски во Ноќен експрес на Канал77.


Во етер
Наслов
Изведувач

Background