Цицлеста математика

За оние кои веќе немаат допирни точки со математиката, ајде на кратко малку да ве провериме и потсетиме.  Дали се сеќавате што е разликата меѓу синусоидно и хармонично движење?

1. За инженери:

2. За оние кои се тапа во математика, ова е синусоидно движење:

3. За тапа математичари, ова е хармонично движење:

4. За тапа математичари, ова е класична комбинација од синусоидно и хармонично движење:

Математиката воопшто не е комплицирана, кога е добро објаснета, нели ?


Во етер
Наслов
Изведувач

Background