Ѓуровски: Ни предстои процес на деглобализација и безбедносно преиспитување (видео)

– Не смееме да дозволиме здравствената криза да премине во безбедносна, на што може силно да влијаат очекуваните економски последици и реперкусии. Ке дојде до процес на деглобализација. Системот на рано предупредување и превенција на ниво на глобални организација и соработка значително потфрлија Ќе има преиспитување на јавните политики и начинот на функционирање на Светската здравствена организација, Обединетите нации, Нато ЕУ…Безбедносните системи со силните армии и технолошки најмодерни робусни оружја се покажаа дека се целосно неподготвени и немоќни за вакво невидливо зло – вели Марјан Ѓуровски, професор на Факултетот за безбедност во емисијата “Стадион” на Радио Канал 77.


Во етер
Наслов
Изведувач

Background