македонски јазик

Двајцата професори, Елка Јанчева Улчар и Игор Радев денеска зборувајќи во емисијата „Стадион“ на Канал 77 истакнаа дека иако негирањето на македонскиот јазик од страна на Бугарија никогаш всушност и не престанало, ова што ни се случува во моментот е непримерно за 21 век. Зборувајќи за ставот на Бугарија оти нашиот јазик е вештачки создаден, […]

Македонскиот и бугарскиот јазик иако се слични имаат низа разлики буквално во секој сегмент, на фонетско и дијалектичко рамниште и на синтаксичко, рече професорката Елка Јанчева Улчар во гостување во „Стадион“ на Канал 77. – Двата јазици се слични, за разлика од останатите словенски, по тоа што се аналитички односно синатаксичките односи внатре во реченицата […]

Мислам дека е многу штетно, константно да се браниме дека нешто што постои, постои, оти тогаш лагата како да станува вистина, изјави Румена Бужаровска македонска писателка, книжевна преведувачка и професорка., во гостувањето во емисијата Стадион на Канал 77 одговарајќи на прашањето-Дали постои македонскиот јазик „ Замислете сега некој да ми рече мене дека немам очи. […]


Во етер
Наслов
Изведувач

Background