сон

Група научници од Канада изработија досега најголема студија во светот за ефектите од недостиг на сон врз мозокот. Тим од Универзитетот „Вестерн“ во Онтарио бараша од доброволци ширум светот да се пријават на олајн когнитивен тест, врз чија основа се гледа влијанието од недостигот на сон врз помнењето и на способноста за концентрација. „Изгледа едноставно, […]

Истражувањето спроведено во САД на Универзитетот во Вашингтон го поврзува недостигот на сонот со поголеми шанси за послаба функција на имунолошкиот систем, пренесуваат медиумите. Наодите објавени во стручното списание „Слип“ се добиени со следење на 11 двојки близнаци, на просечна возраст од 43 години. Се покажало дека во случаи кога еден од близнаците редовно спиел […]


Во етер
Наслов
Изведувач

Background