Маана на банкомат и си повлекол околу еден милион долари

Кинеските медиуми пренесуваат дека 43-годишниот Чјин Чјиишенг успеал да повлече повеќе од еден милион долари од банкомати на банката во која работел со користење на една луда мана.

Според известувањата, банкарскиот систем не ги снимал соодветно повлекувањата направени околу полноќ, па издавал пари без да ја отпишува сумата од сметката на корисникот. Нормално, тоа би вклучило аларм дека трансакцијата не успеала, но Чјиишенг наводно внел кодови во системот што ги потиснале тие предупредувања.

Можеби најизненадувачкиот дел од приказната е што банката не сакала да продолжи со тужењето откако тој ги вратил парите. Можеби поради страв од лош публицитет, банката наводно побарала од полицијата да го затвори случајот, прифаќајќи го објаснувањето на Чјиишенг дека тој само ја тестирал безбедноста на банката и ги чувал парите за банката да ги побара назад.


Во етер
Наслов
Изведувач

Background