Сѐ за храна: Здраво пире со блитва
Секогаш е добро кога се патува и се запознава културата на друг народ, нивните обичаи и храна. Токму на едно наше патување имавме можност да пробаме пире со блитва кое многу ни се допадна.
Штом се вративме дома, решивме да го направиме и дегустираме со поширокото семејство, па така да им ги пренесеме спомените и да ја доловиме атмосферата од нашиот одмор.
Состојки:
- 20 листови блитва
- 3 поголеми компири
- 1 чешне лук по желба
- маслиново масло
- сол
- црн пипер
- коцка путер по желба
- малку млеко по желба.
Подготовка:
- Од блитвата исечете го средниот дебел дел, а потоа исечете ја на ленти.
- Во тенџере на оган ставете вода да се зоврие. Во врелата вода, додајте малку сол и измешајте. Потоа, додајте ја сечканата блитва.
- Блитвата обарете ја за време од неколку минути.
- Обарената блитва, ставете ја под млаз ладна вода и добро исцедете ја.
- Потоа исечкајте ја ситно. По желба може да користите блендер, така што добиеното пире ќе има зелена боја.
- Компирите излупете ги и измијте ги. Исечете ги на тенки кругови. Во тенџере на оган, ставете вода да се вари. Во водата додајте ги компирите и варете ги додека омекнат. Техниката за најбрзо варење на компири, прочитајте ја тука.
- Варените компири, исцедете ги и изгмечете ги со алатка за пире.
- Чешнето лук ситно исчекајте го.
- Во садот до компирите, додајте ги солта, црниот пипер, сечканата блитва, лукот и добро измешајте. По желба, во пирето додајте малку путер и млеко.
- Топлото пире со блитва послужете го веднаш со риба или месо по желба. На здравје!
Превземено од: sezahrana.mk