(видео)Буџетот за 2023 за опозицијата е инфлаторен, за власта одговор на моменталната ситуација

Буџетот за 2023 година, беше тема на денешното издание на емисијата Стадион на Канал 77. Пратениците Бојан Стојаноски од ВМРО-ДПМНЕ и Лидија Тасевска од СДСМ, дебатираа на оваа тема.
„Буџетот е со дупка од 1,5 милијарди евра и сметам дека тоа е нешто што Република Македонија нема да може да го издржи и ќе требаат многу сериозни корекции“, кажа Стојаноски.

Според него буџетот е инфлаторен, буџет кој нема да даде одговор на најсериозните прашања на македонското општество и кој дополнително ќе не задолжи и заглави.
Стојаноски не се согласува со логиката за зајакнување на стопанството кога се покачуваат ставките за договорни услуги, набавка на мебел и возила, нема да има градба на нови автопати, болници, училишта, спортски сали итн.
Според него невозможно е оваа Влада да реализира капитални инвестиции во вредност од 800 милиони евра.
„ Оваа Влада смени 3 премиери во овие 6 години, а имаме само 2 километри автопат кои и тие не се започнати. Токму затоа е малициозно да зборуваме за капитални инвестиции“, кажа Стојаноски.

Според пратеничката на СДСМ, Лидија Тасевска, буџетот за 2023 година е одговор на целокупната ситуација во којашто се наоѓа нашата држава, а ние не сме изолирани од севкупното опкружување во регионот и светот.
„Три клучни работи се битни за буџетот. Тое е дека се планирани 800 милиони евра за капитални инвестиции, 250 милиони евра помош за антикризни мерки и 120 милиони за пензии. Овој буџет е за граѓаните и за фирмите и претставува ветер во грб за економијата и мора да сфатиме дека овој најстратешки документ на државата е многу повеќе од биланс на приходи и расходи, туку севкупен план за политики и мерки на владата,“ образложи Тасевска.
Може да се види, додава Тасевска, дека ставката за патни трошоци е намалена за 80 милиони денари, поправка и одржување на возила за 48 милиони денари, набавката на нови возила за 33 милиони денари и на други расходи и репрезентации за 62 денари.
„ Она што Стојаноски го кажа за автопатите и за километрите не е точно.Кога во 2017 година формиравме Влада ги наследивме со огромни пропусти и коишто мора да се отстрануваат за да може да бидат исправни и да може да се користат како што е потребно. Не е само да се рече дека автопатот е завршен, туку тој треба да служи за граѓаните,“ рече Тасевска при денешното гостување во емисијата Стадион на Канал 77.

Продледете ја целата дебата во денешното издание на Стадион.


Во етер
Наслов
Изведувач

Background