(видео)Трповски: Исцрпен е хидропотенцијалот, ќе мора дополнителен увоз на струја

Во моментов ЕСМ произведува онолку колку што мораме да ги задоволиме потребите според договорите. Дел од таа енергија во моментот се увезува поради испадот на Блокот во РЕК. Блокот што беше во ремонт го забрзавме процесот и во недела ќе се врати и од недела ќе имаме два блока во функција, рече во емисијата Стадион, Благојче Трповски, директор на производство, АД Електрани на Северна Македонија.

Што се однесува до депонијата со јаглен, Трповски вели дека има околу 120.000 тони на јаглен.

-Ќе биде потребен и дополнителен увоз на струја, од причина што се исцрпени хидропотенцијалот. Се работи на откоп на поле во износ од 380.000 тони, се работи на откривање на јаловината на следното откупно поле. Очекуваме до крај на сезона на греење, да работат два болка ќе се потпираме на хидропотенцијалите, а ќе се докупува да се одржи системот во ред, рече Трповски.

 

 


Во етер
Наслов
Изведувач

Background