(видео)Штипјани да бидат спокојни – водата од Злетовица нема радиоактивност

Хидросистемот Злетовица според проектот, требаше во својата трета фаза да го воведе и системот на мини хидроцентрали на Злетовска река, кои ќе произведуваат електрична енергија. Директорот на ХС „Злетовица“, Миле Илиевски, објасни дека работата на проектот неколку години е закочена, се до неодамна, кога се очекуваше да се потпише анекс на договорот за кредитирање и потоа да отпочне работата на системот на наводнување, а потоа и планираната трета фаза. Меѓутоа, оставката на министерот за земјоделство, Аријанит Хоџа засега го стопира процесот, објаснува Илиевски, кој гостуваше во емисијата Стадион на Канал 77.

 

 

-Во 2012 година потпишан договор за кредитирање на Европска инвестициска банка, со која со грант од милион евра требаше да биде изработена техничка документација, но дојде до одложување на проектот поради техничко- градежни директиви. За среќа, сега преговорите со банката се завршени. Требаше на 9 ноември со министерот за земјоделство Аријанит Хоџа да го потпишеме последниот анекс и со тоа да се затвораше грантот со техничка док и ќе се отвореше простор за кредитирање и изградба на следните двете фази, изјави Илиевски.


Во етер
Наслов
Изведувач

Background