(ВИДЕО) Спасовски: Не сум теолог, туку гимназијалец и правник

При денешното гостување на министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски во емсијата „Стадион“ на Радио Канал 77, беше запрашан дека почитувач на верски слободи, верник е, меѓутоа во Министертсво за внатрешни работи или на друго место кога комуницира со високи јавни црковни велокодостојници или кога бакнува рака дали размислува дека е министер за внатрешни работи, тоа е дел од државата која е одвоена од црквата и дека не треба толку да го експонира тој верски момент.

„Јас завршив средно гиманзија во Куманово, а потоа дипломирав на Правен факултет во Скопје. Тоа се работи кои се пуштаат во етерот и кои што ги прифаќате сите, без да ги проверите информациите. Тоа креира само негативни мислиења, не за мене за состојбите. Во ниту еден момент со ниту еден потег или гест било кој од Владата не направил дека не покажува не поделеност на државата од црквата. Која е одлуката која е донесена врз основа на барање на црквата, или обратано која одлука ја носи црквата по барање на државата. Ние сме држава секуларна која што нема никаво влијание во верските заедници или обратно“, изјави министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски.

 


Во етер
Наслов
Изведувач

Background