На изборите во Македонија после 10 години се случи прва победа на владеачки автократски режим на европскиот континент

Во еден бран на автократски популизам кој го зафати светот прв пат де факто се докажа дека тој тип на недемокртски автократски популистички режими може да бидат победени на избори.

Затоа и овие избори во Македонија предизвикаа голем интерес во светот , вели о 56 тото издание на Ноќен експрес Сашо Ордановски новинар и политички аналитичар.

Овој резултат е плод на инвестициите во последниве две-три години.

Резултатот од овие избори за кој сите различно прогнозираа и не го очкуваа на крај излезе најнепријатен за власта, вели Ордановски за Радио Мрежа Канал77.

На Европската Унија и на Западот за прв пат им се случува на Западед Балкан една голема немнозинска етничка заедница да гласа за партија која не ја претставува нејзината етничка заедница,потенцира Ордановски.


Во етер
Наслов
Изведувач

Background