Нов поглед на животот за дете со оштетен вид

Петнаесетгодишниот, Конор Симпсон од Шкотска, кој има  целосно оштетен вид, сега може да „гледа“ што се случува околу него на мала гласовна камера којашто чини 3.600 фунти.

Благодарение на хуманите луѓе кои помогнаа во набавката на помагалото, сега момчето е барем малку посамостојно во движењето и извршувањето секојдневни потреби. Камерата функционира така што кога Конор ќе ја насочи некаде, камерата му опишува што е пред него со компјутерски генериран говор.

Уредот има и опција – подесување на гласот на звучната камера, дали да биде машки, женски, па дури со каков нагласок да ви зборува, објави „Дејли Меил“.

 

Извор: МИА


Во етер
Наслов
Изведувач

Background