Пешачењето го регулира новото на липидите во крвта

Движењето, па дури и самото стоење во место, наместо седењето, поволно влијае на кардиоваскуларното здравје и метаболизмот – покажува едно неодамнешно истражување.

Задачата на испитаниците била секојдневно да пешачат по два часови, кои вообичаено би ги поминале во седење. На крајот од одредениот период за истражување, кај испитаниците е забележано намалување на триглицеридите за 14 отсто и просечната вредност на шеќерот во крвта за 11 проценти, како и благо покачување на добриот холестерол.

Оваа промена се одразила и на намалување на телесната тежина.


Во етер
Наслов
Изведувач

Background